Saturday, 31 March 2012

Nak masak bedal dan hati ayam sempurna?

Selalunya, bila kita makan bedal atau hati, mesti banyak masalah yang timbul. Bedal keras lah susah nak digigit dan hati terlampau empuk nak dikunyah.
Jadi perkara sebegini membuatkan kita hilang selera nak makan. Tak mungkin lah nak ditelan bedal dan hati tu jak.. sembelit tak tentu pasal pulak nanti.

Sebelum ke tips memasak bedal dan hati yang sempurna, apa  pula ciri-ciri yang sempurna pulak untuk enak dimakan?

Bagi bedal, lebih enak dimakan kalau sedikit lembut agar senang digigit dan dikunyah. Manakala hati yang sedap dimakan sehaarusnya sedikit kenyal, tak lah terus hancur apabila memasuki mulut.

Tipsnya:

1. Jangan sesekali memasukkan bedal atau hati atau kedua-duanya ke dalam masakan pada peringkat awal. Hal ini yang membuat kan hati menjadi terlebih empuk dan bedal terlebih keras.

2. Tunggu masakan atau kuah hampir masak, barulah dimasukkan hati atau bedal atau kedua-duanya sekali ke dalam kuali.

3. Tunggu sehingga beberapa minit (3-5minit), barulah api ditutup. Kini anda telah mendapat hati dan bedal ayam yang senang dan sedap dimakan.

*Jangan takut untuk mencuba. Anda boleh bereksperimen dengan mendidihkan air terlebih dahulu. Kemudian, apabila air mula menggelegak, masukkan lah hati dan bedal. Tunggu beberapa minit dan toskan. Anda boleh merasa kedua-duanya tadi untuk menentukan keempukan isinya.

Semoga berjaya! Tata..

11 comments: